dilluns, 9 de juny de 2014

L'ocell de l'Any: Oreneta comú

Aquest cap de setmana hem tingut l'ocasió de fotografiar l'ocell de l'any, l'oreneta comú. I, gràcies a un niu que van fer al sostre d'un cobert, l'hem pogut enxampar mentre alimentava les seues cries.
Però, qui és l'oreneta comú? I per què és l'ocell de l'any?

sis cries d'oreneta comú al niu
Les cries d'oreneta comú esperant que a la mare torni amb el dinar

L'ocell de l'any

L'ocell de l'any és una iniciativa creada per la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO/Birdlife) i que cada any, des del 1988, tria una au que d'una manera o altra està amenaçada i a la que es dedica tot l'any a donar a conèixer, conscienciant així a la gent sobre la seua situació.
una oreneta comú descansant un moment mentre les cries l'hi demanen menjar


Oreneta comú

Segur que tots la coneixem, l'oreneta comú (hirundo rustica) és la que omple el cel de l'estiu amb el seu vol acrobàtic i el seu característic cant.
L'oreneta comú arriba a la península a la primavera i, després d'un llarg viatge des de l'Àfrica, nia als seus característics nius fets de fang als sortints de les cases, sostres de graners, ponts, balcons...
S'alimenta d'insectes que caça al vol gràcies a les seues habilitats acrobàtiques. Contràriament al que molta gent pensa, les orenetes també poden posar-se al terra, aquesta habitual equivocació es dóna per la similitud que hi ha amb el falciot, un ocell molt semblant que, si es posa al terra, després no pot enlairar-se.

Per què han triat l'oreneta comú com a ocell de l'any?

A simple vista pot semblar estrany que un ocell com l'oreneta comú, tant habitual al nostre territori, tant acostumat a conviure amb el humans i sobretot tant nombrós, pugui estar amenaçat per algun motiu relacionat amb l'activitat humana. Però la realitat és que els productes químics utilitzats al camp per matar els insectes estan acabant amb la població d'orenetes. Si bé sembla que n'hi ha moltes, hem de tenir en compte que la seua població ha minvat un 30% en els últims 10 anys. Aquesta tendència ens portaria a tenir uns estius sense orenetes comuns en només 20 anys si no hi posem fre.
Si voleu ajudar a preservar l'espècie, en el següent enllaç del web del SEO/birdlife, us expliquen com fer-ho: L'oreneta comú, ocell de l'any 2014

oreneta comú alimentant les seves cries
Per fi arriba el dinar!